4 Aralık 2012 Salı

Muffin ve Truffle Tarifi

Evet yoğun istek üzerine Truffle ve Muffin tariflerimi verme zamanı geldi sanırım.

Bu aralar fena şekilde muffine sarmış durumdayım. İlk denememde çok başarılı olduğumu söyleyemesem de ikinci ve üçüncü denemelerim muffinlerimi tadanlardan tam not aldı. İlk denememi Oya annelere giderken yapmıştım. Fırında fazla tuttuğumdan olsa gerek biraz içleri kurumuştu, ama yine de lezzeti harikaydı. İkinci de artık tecrübeliydim, 20 dk değil 17 dk tutup tam kıvamındı pufidik bir kek elde etmiştim sonunda ;) Onları da işyerindeki arkadaşlarıma götürdüm. Çok beğendiler. Nerden mi anladım? tabiiki ikinciyi yemelerinden ve benden tarif istemelerinden ;)
Baktım ben bu işi kıvırıyorum o zaman cumartesi günü gelecek olan arkadaşlarımıza da yapabilirim diye düşündüm ve sıvadım kolları. Bir gün önceden yapayım kurtulayım diye içimden geçirmiş olsam da muffinin aynı gün yapılanı, hatta 3-4 saat içerisinde tüketileni makbul olduğundan cumartesi sabahını bekledim.

6 adet yaptığınız muffinlerin tadı damağınızda kalacağından 12 adetlik tarif vereyim istedim.
Öncelikle hangi malzemelere ihtiyacımız var bir bakalım..
  • 8 yemek kaşığı tepeleme un
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 3 çay kaşığı kabartma tozu
  • büyük bir kahve fincanı kadar sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • ve olmazsa olmaz muffin kalıpları
İçine koymak istediğiniz malzemeye göre
  • Çikolata parçacıkları (100-150 gr)
  • Tarçın (2 çay kaşığı)
  • Kuru üzüm (75 gr)
  • Dövülmüş ceviz (150 gr)
Ben bir de arasında çikolata şelalasi olsun diye hazır çikolata soslarından da kullanıyorum. Ama son denemem de eritilmiş çikolata denedim ve daha başarılı oldu diyebilirim.
Bu arada küçük bir uyarı; tatların birbirine karışmaması için içine koyacağınız malzemelerden en fazla 2 tane seçin.

Şimdi gelelim nasıl yapıldığına.
İşe başlarken fırınınızı 180 dereceye getirin, ısınsın.
Bir kaba toz şekerini, vanilya ve yumurtaları koyup 5 dk çırpın. Üzerine yoğurt ve sıvıyağı ekledikten sonra sonra elde çırpıcıyla çırpmaya devam edin. Bu karışımı başka bir kaba koyduğumuz un ve kabartma tozuyla karıştırmalısınız. Mikserle tamamen birbirine karışması sağladıktan sonra içerisine çikolata parçacıklarını ve cevizleri atabilirsiniz.
Hazır olan karışımı fırın kabına dizmiş olduğunuz muffin kalıplarına dökün.
Eğer içi bol çikolatalı olsun isterseniz öncelikle bir kaşık dökün ve üzerine çikolata sosu ilave edin. Daha sonra üzerine bir kaşık daha koyabilirsiniz. kalıbın yarısından fazlasını doldurmayın. Kabaran kek zaten kalıbın seviyesini geçecek nasılsa. Bunun için daha önceden ısıtılmış fırında 17-20 dk beklemesi gerekiyor.
Piştikten hemen sonra dışarı çıkarın ve fırının içinde bekletmeyin. Soğumasını bekleyin.

Servis ederken üzerine sadece pudra şekeri ilave edebilirsiniz, isterseniz de benim yaptığım gibi krem şantiyle süsleyebilirsiniz. Ancak krem şantiyi en az iki saat dolapta bekletmek gerekecektir. Bu arada muffinleriniz tamamen soğumadan da kesinlikle krem şantiyi üzerine koymayın, eriyebilir. Üzerine de ister damla çikolata, ister renkli pasta süslerinden, isterseniz de çikolata sosu dökün.

Artık o günkü yorgunluğumdan mı, dalgınlığımdan mı bilmiyorum hepsi bir aradayken toplu fotoğraflarını çekmeyi unutmuşum. Kalanları şöyle bir düzenleyip çekiverdim artık.

Bir dahaki denememde üzerlerine pasta hamuru deneyeceğim.. Bakalım nasıl olacak.

Şimdi sıra geldi Truffle tarifine...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...